Pregătirea Pacientului

logo-rotate

Pregătirea Pacientului pentru investigația RMN

În general nu este necesară pregătirea pacientului în vederea efectuării unei investigaţii RMN. Cu excepţia cazurilor speciale, în care medicul solicită o anumită conduită alimentară înaintea efectuării investigaţiei, pacientul poate să îşi desfăşoare activitatea, să îşi efectueze tratamentele curente şi să se alimenteze normal.

Înaintea efectuării investigaţiei pacientul trebuie să completeze un chestionar specific, iar în unele cazuri trebuie să prezinte rezultatul testelor de laborator pentru funcţia renală.

În mod obişnuit o investigaţie RMN se desfăşoară pe parcursul a 15 – 20 de minute pentru un segment anatomic, dar acest interval poate varia în funcţie de secţiunea corpului uman care este supusă procedurii şi de administrarea intravenoasă a substanţei de contrast.

Până în prezent nu au fost constatate efecte secundare ale examinării propriu-zise dar, foarte rar, sunt posibile reacţii adverse în cazul administrării substanţei de contrast.

Sunt anumite situaţii în care această investigaţie este interzisă, de exemplu în cazul în care pacientul are stimulatoare cardiace, proteze metalice magneto-dinamice, schije metalice în corp sau în ochi ca urmare a unor traumatisme anteriorare, anumite implanturi dentare, piercing-uri, etc.

Având în vedere amplasarea şi modul de funcţionare al aparatului de RMN, există posibilitatea ca pacienţilor care prezintă simptomatologie claustrofobică să le fie accentuată această dispoziţie. În acest caz, pacientul trebuie să solicite ajutorul personalului specializat înaintea începerii procedurii.

Toate aparatele RMN folosite în centrele Affidea România au dimensiuni mai mari, din punct de vedere al spaţiului pacientului, în comparaţie cu celelalte tipuri aflate în exploatare în ţară, fiind facilitată şi investigarea pacienţilor mai corpolenţi sau a celor care prezintă simptome de claustrofobie.

Înapoi