Despre investigație

logo-rotate

Cum se desfășoară o investigație RMN?

Pacientul va trebui să își îndepărteze de pe corp toate obiectele care conțin metal (dispozitive pentru auz, plăci dentare, bijuterii, ceasuri, agrafe de păr), deoarece există riscul ca aceste obiecte să fie atrase de către magnetul folosit pentru realizarea investigației.

În funcţie de segmentul examinat, pacientul va trebui să se dezbrace complet sau parțial și să se schimbe într-un halat de unică folosinţă furnizat de către clinică. În cazul în care se permite păstrarea unor haine, pacientul va trebui să golească buzunarele de monede, telefoane sau carduri (cărţi de credit sau carduri ATM) cu benzi magnetice inscripţionate, deoarece prin investigaţia RMN se pot demagnetiza.

Pacientul se va întinde pe spate pe masa dispozitivului, care reprezintă scanner-ul aparatului. Capul, toracele şi membrele pot fi fixate cu nişte dispozitive pentru a menţine pacientul nemişcat. Masa va aluneca în interiorul unui dispozitiv care conţine magnetul. Un dispozitiv în formă de colac poate fi plasat peste sau în jurul regiunii care urmează să fie scanată.

În timpul investigației prin rezonanta magnetica nucleară, pacientului i se cere să stea nemișcat. În funcție de zona corpului care este examinată, este posibil ca acestuia să i se solicite să își țină respirația până la 30 de secunde.

Magnetul este deschis permanent la ambele capete. Este bine luminat și există un ventilator pentru confortul pacientului. Există, de asemenea, un sistem de interfonie bidirectională pentru comunicarea dintre pacient și tehnician.

În timpul investigației, pacientul poate auzi un zgomot intermitent puternic. Acestuia i se vor furniza dopuri pentru urechi sau căști pentru a minimiza zgomotul în timpul procedurii. În plus, va avea la dispoziție un buton de alarmă pentru a-l avertiza pe tehnician cu privire la orice disconfort pe care îl poate avea în timpul examenului RMN.

Înapoi