Despre aparat

logo-rotate

Cum funcționează un aparat RMN?

Scannerul RMN conține 2 magneti de inalta putere, acestia fiind cele mai importante piese ale echipamentului.

Corpul uman este compus în mare parte din molecule de apă, acestea fiind alcătuite, la rândul lor, din atomi de hidrogen și oxigen. În centrul fiecărui atom, în interiorul nucleului, se află niște particule de dimensiuni și mai mici, denumite protoni, care acționează ca un magnet și sunt sensibile la fluctuațiile oricărui camp magnetic.

În mod obișnuit, moleculele de apă au un aranjament neordonat în corp, însă în momentul în care pacientul se află în scannerul RMN, primul magnet al aparatului determină moleculele de apă să se alinieze într-o anumită direcție, către Nord sau Sud.

Cel de-al doilea magnet este apoi activat și dezactivat într-o serie de pulsuri rapide, determinând fiecare atom de hidrogen să își modifice alinierea atunci când magnetul este activat și să revină la starea inițială atunci când magnetul este dezactivat. Acest semnal este preluat de antene speciale care sunt montate de către operatorul RMN în jurul regiunii care trebuie examinată, ulterior acest semnal fiind transmis mai departe către un computer performant de la consola care face conversia acestui semnal în imagini.

Înapoi